EXCLUSIV | Noul Cod al Urbanismului nu va intra miercuri la vot în plenul Parlamentului

EXCLUSIV | Noul Cod al Urbanismului nu va intra miercuri la vot în plenul Parlamentului
Publicat: 26/06/2023, 14:25
Actualizat: 26/06/2023, 14:33

Noul Cod al Urbanismului nu va intra miercuri la vot în plenul Parlamentului, au declarat, pentru Gândul, surse politice. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat și urma să fie dezbătut marți, în Camera Deputaților, sub rezerva primirii raportului comun al Comisiei pentru transporturi, Comisiei pentru administraţie publică şi Comisiei juridice. Ulterior, Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor (CATUC) ar fi urmat să fie votat în ședința comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului .

Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, un proiect de lege – mamut, care își propune că reunească și să armonizeze prevederile celor trei acte normative care reglementează domeniile, a fost aprobat, la sfârșitul lunii martie, de Executiv, și a fost trimis spre dezbaterea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Proiectul iniţiat de Guvern privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor a fost adoptat tacit, pe 12 iunie, de Senat.

Odată cu intrarea sa în vigoare, noul Cod va reuni prevederile mai multor acte normative, printre care Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice nr. 233/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și de elaborare și actualizare a documentațiilor de urbanism, Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței nr. 839/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Noul Cod presupune, astfel, o reformare majoră a celor trei domenii – amenajarea teritoriului, urbanismul și construcțiile – vizând debirocratizarea, reducerea numărului de avize și acorduri și a termenelor de emitere a actelor administrative, precum și introducerea unor mecanisme care să asigure procese administrative mai eficiente, digitalizate, dar și calitate în construcții.

Criticile lui Nicușor Dan, demontate

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a atacat, duminică, într-o conferință de presă noul Cod al Urbanismului, spunând că este un act administrativ care ar cuprinde ”chestiuni extrem de nocive”, inserate prin ”influență politică”.

Potrivit primarului general al Capitalei, prin noul Cod al Urbanismului:

  • Se pierde din regimul de protecție al mai multor spații verzi.
  • Vor fi implementate prevederi care afectează regimul legalității.
  • Autorizații de construire emise în baza unor Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) ”nelegale” vor rămâne în vigoare.
  • Este legalizată ”hoția” din urbanism și din construcții.

În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a explicat care ar fi ”pericolul” ca spațiile verzi din București să fie distruse prin noul Cod al Urbanismului, așa cum consideră Nicușor Dan.

”De mai mulți ani, de când Nicușor Dan a apărut în atenția opiniei publice, de când era președintele Asociației Salvați Bucureștiul, continuând cu calitatea lui de deputat și acum de primar, el – din punct de vedere al discursului cu privire la investitori, indiferent ce tip de investitori sunt – a avut aceeași idee, anume aceea că toți investitorii sunt răi. De ce sunt investitorii răi? Pentru că el, în principiu, s-a ocupat de investitorii care construiesc fabrici, spitale, blocuri, școli, magazine, mall-uri și așa mai departe.

Toți cei care construiesc fac lucrurile acestea în orașe, în localități. Nicușor Dan ar dori, sau cel puțin așa spune, să existe doar spațiu verde în oraș. Și dacă s-ar putea să existe spațiu verde – de când e el primar general – doar în curțile oamenilor (nu pe spațiul public, unde să îl facă el, cu banii primăriei, el nefăcând nici măcar un metru de spațiu verde), ar fi și mai bine.

Noi știm cu toții că Nicușor Dan nu s-a îndepărtat de discursul acesta, este discursul lui. Codul Urbanismului nu încurajează sub nicio formă distrugerea spațiilor verzi. Noi avem o lege a spațiilor verzi, Legea 24/2014, care spune că spațiile verzi de orice fel sunt poziționate, în regulamentele de urbanism și fizic, pe teren, pe terenuri proprietate publică.

Spațiile verzi nu pot fi, în accepțiunea, definiția spațiului verde, poziționate pe terenuri private. Când un constructor își primește o autorizație sau când se face un Plan Urbanistic Zonal, este evident că pe terenul acela, conform legii, o să fie 30% spații verzi private, pentru că așa impune Legea Mediului”, a precizat avocatul Radu Dinulescu.

CITEȘTE ȘI: 

Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor a trecut de prima etapă a procesului legislativ. Principalele prevederi – DOCUMENT

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Șoferii nu mai scapă de închisoare. 10 ani chiar dacă NU ești la volan
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?